Freestyle med hund – vad är det ?

Artiklar om freestyle på svenska hittar du också hos den finska freestyleföreningen Tass i takt

Blackie & ToveKort uttryckt kan man säga att freestyle innehåller det mesta: lydnad, aktivering och rolig samvaro med hunden. Freestyle är ett fritt lydnadsprogram utfört till musik. Man kan också kalla det att dansa med hunden. Hästintresserade förstår bäst om jag säger att det är hundens kür-program.

Hund och förare rör sig tillsammans i takt med musiken, och utför såväl vanliga lydnadsmoment som valfria "trick", som att snurra runt, hoppa, sick-sacka mm.

Freestyle – för vem?

Alla hundar passar för freestyle – oberoende av storlek, temperament eller ras. Eftersom freestyle helt sker på hundens och förarens villkor, så kan stor hänsyn tas till individuella skillnader.

Speciellt väl passar det för hundar (och förare), som tycker att det är trist med strikt definierade lydnadsmoment  och hellre vill ha ett inslag av kreativt samarbete i sin träning. Sporten passar även mycket väl den aktiva, välskolade hunden, vars förare desperat försöker hitta på något nytt och meningsfullt efter LCh-titeln.

Vem passar freestyle inte för?

Som sagt, så passar freestyle nog för alla hundar, men definitivt inte alla människor. Freestyle lämpar sig inte alls för en förare, som anser att lydnadsträning går ut på att stelt marschera omkring och hojta barska kommandon till sin ödmjuka hund.  Är man van vid de traditionella hundsporterna, kan man tycka att reglerna för freestyle är alltför fria. Likaså för en musikhatare ter sig nog denna gren helt främmande och en inbiten soffliggare lockas nog inte upp ur soffhörnet ens av freestyle.

Varför freestyle?

I första hand ska man träna freestyle för den egna glädjens skull! Freestyle ger dig en känsla av gemenskap med hunden, som är svår att uppnå ens genom ett väl utfört lydnadsprogram. I freestyle är hunden är en jämbördig danspartner, även om det människan, som för dansen.

I andra hand kan man träna freestyle för att roa andra. Sporten är mycket mer underhållande för publiken än traditionell lydnad. Grannar och släktingar kan njuta av en liten föreställning, men likväl fungerar den som ett utmärkt dragplåster vid ett större hundevenemang.

Tycker hunden om freestyle?

Många hundägare har märkt, att hunden alltid utför tricks felfritt, medan lydnaden annars lämnar mycket i övrigt att önska. En fundamental grundsten i freestyle är att man har kvar glädjen och lättsamhet i utförandet.

På lydnadsprov kan man ofta höra den indignerade kommentaren: "Hunden har aldrig gjort så förut!". I freestyle kan man snarare höra ett glatt rop: "Det där har hunden aldrig gjort förr. Hur kan jag få den att göra det på nytt!".

Freestyle ger hunden möjlighet att ta egna initiativ och påverka slutresultatet. Därför är freestyle roligt och utvecklande för hunden

© Alva 1999
epost: fornamn@willas.net
Senast uppdaterad 25.05.2003
Navigeringen på denna sajt grundar sig på JavaScript.
Om din webläsare inte klarar av det, så kan du använda sidkartan som grund för navigeringen