Rusty gnagarBARF

- ett naturligt sätt att utfodra din hund


Använd vilda, ätliga växter

Vilka växter kan man använda

Giftiga växter

För några decennier sedan levde de flesta hundar på familjens överblivna matrester.  Det var gröt, potatis, kött, sås och fisk.  Hur hundarna egentligen mådde av dieten vet vi kanske inte, för det forskades inte då så mycket på det området.

Sedan kom torrfodret.  Behändigt att servera och enkelt att handskas med var det.  Och så hade ju hundmatsfabrikanternas forskare undersökt precis vilka näringsämnen hundar behövde och i vilka mängder.  Balanserat och nyttigt, bevars.

Allt fler hundar åt nästan bara torrfoder hela sitt liv, från avvänjning till sin död. Fortfarande äter de flesta hundar i Finland och Sverige torrfoder, och osäkerheten inför att själv komponera hundens diet är stor.

Mimmi gnagarNu börjar det industritillverkade torrfodret kännas onaturligt för allt fler hundägare.  Innehållet är så anonymt, rykten cirkulerar om undermåliga råvaror och ohälsosamma, rentav giftiga tillsatsämnen.

Att återgå till att ge hunden matrester är inte nödvändigtvis en god ide.  De flesta familjer idag äter inte hemlagad husmanskost, utan mest halvfabrikat av olika sorter.

Naturlighet är inne nuförtiden, så många vill ge sina hundar mat som är torrfodrets raka motsats, dvs så naturlig som möjligt.

Den första som fick större publicitet var den australiensiske veterinären Ian Billinghurst, som också myntade uttrycket BARF.  Det är något av ett skämt, för på engelska betyder det att kräkas, men i detta fall var det ursprungligen en förkortning av "Bones And Raw Food" (=ben och rå mat), numera avses "Biologically Appropriate Raw Food" (=biologiskt lämplig rå mat).

Baslivsmedlet i BARF är råa ben med kött på.  Det som främst rekommenderas är kycklingvingar, men alla sorters ben går bra, oxe, fläsk, lamm, vilt etc.  Därtill behöver hunden inälvor och finfördelade grönsaker, där tyngdpunkten ligger på gröna bladgrönsaker.  Tillägg enligt hundens individuella behov kan vara olja, havstång, vitaminer, vitlök mm.

Andra är på samma linje som Billinghurst, t.ex. Kymythe Schultze, Pat McKay, Tom Lonsdale m.fl.   De som hakade på denna diet från början har  gett sina hundar BARF i trettio år.  Andra har i generationer utfodrat på detta sätt, långt före det blev populärt.  Runt om i världen har otaliga valpar vuxit upp med denna diet utan att det blivit några problem.

Det finns också en massa websidor med information om BARF.

© Alva 2001
epost: fornamn@willas.net

Senast uppdaterad 25.07.2003